top of page

Eğitimin Amacı

Afetler, toplumun tümünü fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik açıdan olumsuz etkiler. Engelli bireyler gibi kırılgan gruplar için bu etkilenim çok daha fazla olmaktadır. Afet sonrası “altın saatler” olarak adlandırılan ilk 72 saat çok önemlidir. Bu dönemde haberleşme ve ulaşım gibi sorunların olması, yeterli profesyonel kurtarma ekiplerinin olmaması, kaynakların sınırlı olması ve ihtiyacı olanlara ulaşamaması sebebiyle her bireyin olası bir afete hazırlıklı olması şarttır. Engelli bireylerin bağımsızlıklarını korumaları ve kontrolü ellerinde tutmaları da son derece önemlidir.

Bu çalışmada, afetlerde daha dezavantajlı durumda olan engelli öğrencilerin ve onlarla devamlı temas ve erişilebilirliği bulunan üniversitelerin engelsiz birim koordinatörlüklerinin afet ve acil durumlarla ilgili bilgi düzeylerini artırmak ve uygun yaklaşımlar konusunda tutumlarını geliştirmek amaçlanmıştır. Seçilen engelli öğrenci grubu, kendi başa çıkma kabiliyetlerini geliştirmenin yanı sıra çevreleri (toplum) için de söz konusu eğitimleri yaygınlaştırmaları için fırsat sağlayacaktır. 

Eğitimin Kapsamı

Bu eğitim etkinliği kapsamında engelsiz birim koordinatörlüğü olan üniversitelerin bu biriminde görevli kişilerin ve bu birime kayıtlı engelli öğrencilerin, engelli bireylere duyarlı afet yönetimi konusunda bilgi ve farkındalıkları artırılacaktır. Afetler konusunda genel bilgiler, engelli bireyler ve gereksinimleri ile ilgili genel bilgiler, afet öncesi hazırlık, risk azaltma, afet sırasında ve sonrasında yapılacaklar, erken uyarı ve tahliye yöntemleri, risk iletişimi, afet sırası ve sonrası ortaya çıkabilecek akut stres durumları ve bunlarla baş etme yöntemleri ile afetlerde bilişim teknolojileri vb. konularında eğitimler verilecektir. Eğitimler teorik ve interaktif yöntem temelli işlenecektir. Eğitim programı çevrim içi planlanmıştır. 

Etkinlik eğitim programı kapsamında teorik ve uygulamalı eğitimler 3 günlük bir sürede çevrimiçi olarak gerçekleştirilecektir. Etkinliğimiz için belirlenen katılımcı sayısı 30’dur. Etkinliğe ait ayrıntılı bilgiler “www.afetfarkindaligi20.wixsite.com/afet” adresli web sayfamızda yer alacaktır. Etkinlik için duyuru niteliğinde hazırlanmış olan afiş etkinlik web sayfasında yayımlanacaktır. Başvurular, etkinlik programı başvurusuna Tübitak tarafından destek kararı verilmesinden sonra alınacaktır. Etkinlik başvuruları belirtilen web sayfası üzerinden alınacak olup başvuru belgeleri içerisinde yer alan değerlendirme kriterleri ile tarafsız bir şekilde değerlendirilecek ve başvuru sonuçları aynı web sayfasında ilan edilecektir. 

bottom of page